Baş başa bir ikileme mi?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Belli başlı ikileme mi?
“Uğurlu kadem” (hayırlı kadem), “kanlı bıçak” (kanlı bıçak), gizli kapak (gizli örtü), belli baş “belirli baş”, uğur kadem; kanlı bıçak; gizli koruma; bel başı ile çiftleri oluşturan kelimeler indirgeme olarak kullanılmamıştır. Bu çiftler +lI/+lU olmadan kullanılmayan çiftlerdir.
İkilemeler nelerdir?
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (mutlu çocuk, çarpık, bakımsız, seyrek, çöp, düzensiz vb.) kelimelerden biri veya her ikisi tek başına kullanılamaz.
Baş başa neden ayrı yazılır?
Yazılış İkilemeleri: Aynı sözcüğün tekrarı; yakın anlamlı, zıt anlamlı veya benzer sesli sözcüklerden oluşan ikilemeler ayrı ayrı yazılır: baş başa, birbirinin içine, yan yana, baştan sona, elden ele, günden güne, yıldan yıla, baştan başa, birden birine (ölçü), birinden ötekine (ölçü), birinden ötekine, günden güne vb.
Yırtık pırtık ikileme mi?
İkilemelerde p ünsüzüyle başlayan sözcüklerin genellikle anlamsız olduğu ve yalnızca ikilemelerde geçtiği yerlerde görüldüğü dikkat çekicidir: Sessiz ol; Ters Farsça olmak; Tatty; Sersemledim; Süslemek ve güzelleştirmek.
Akça pakça ikileme mi?
Türkçede “müstehcen”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin sözcük dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokadı”, “sevgi ve okşama”, “kör topallık” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Masmavi ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Arka arkaya ikileme mi?
2. İsim ve sıfatlarda ikinci ikiz -e biçimindedir: birbiri ardına, boşuna, koşucudan koşucuya, sonuna kadar, sonuna kadar, yarı yarıya.
Ak pak nasıl ikileme?
AK PAK KELİMESİNİN ANLAMI İkilemelerde, genellikle ayrı ayrı mı yoksa yan yana mı yazılacağına karar verilememektedir. Eskiden saf beyaz, temiz ve parlak anlamına gelen bu ikilik, bazen gri saçlar için de kullanılmaktadır. Ayrı ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle akpak, akbak, ak bak olarak yanlış yazılır.
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Gelir gelmez ikileme mi?
“-mAz” ekini “Aynı sıfat-fiilden ikileme” başlığı altında incelemiş ve şu örnekleri vermiştir: Bildiği anda, olduğu anda, söylediği anda, geldiği anda (1981, s. 46).
Baş sözcüğü nasıl yazılır?
Yanında yazılır. Yanında bir formül olarak yazılır. lider Bir durumun veya pozisyonun en üstünde olan kişiyi belirten “baş” kelimeleri yan yana yazılır. Belirli bir yeri belirtmemek için “alt, üst, yukarıda” kelimeleri yan yana yazılır.
Hangi ikilemeler birleşik yazılır?
C. Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır çekmek gerekir…
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Sapasağlam ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.