İçeriğe geç

Hangi Meslek Tanıklıktan Çekinemez

Kimlerin tanıklıktan çekilme hakkı vardır?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.

Mali müşavirler tanıklıktan çekinebilir mi?

* Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları, mali müşavirler ve noterler, bu ünvanlar dolayısıyla edindikleri bilgiler nedeniyle tanıklık yapmaktan çekinebilirler.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Savcılar tanıklıktan çekinebilir mi?

Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturması başlatabilecek nitelikteki soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Tanığa, cevap vermekte tereddüt edebileceği önceden bildirilir.”

Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?

Tabipler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, nitelikleri nedeniyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.

Herkes tanıklıktan çekilebilir mi?

Herkesin ifade verme kapasitesi olduğundan, çocuklar ve akıl hastaları da ifade verebilir. Ancak, tanığın ifadelerinin dikkate alınıp alınmaması yargı makamının takdirindedir.

Stajyer avukat tanıklıktan çekinebilir mi?

1. Avukatlar veya stajyerleri veya yardımcıları, meslek ünvanları veya üstlendikleri yargısal görevler dolayısıyla öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler. Avukatın mesleki sır saklama yükümlülüğünün, avukatın ünvanı veya yargısal görevleri dolayısıyla edindiği bütün sırları kapsadığı anlaşılmaktadır.

Avukat tanıklıktan çekinebilir mi?

Bu hususlarda işverenin rızası ile tanıklık yapabilirler. Ancak avukat, onun rızasını almış olsa bile, tereddüt etmeden tanıklık etmekten kaçınabilir ve bu durum hukuki veya cezai sorumluluk doğurur (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md. 36).

Avukat şahit olabilir mi?

Avukat davada bir tarafı temsil etse de, davanın tarafı değildir. Davanın tarafları dışındaki kişilerden gelir. Taraflardan birinin işini üstlenen avukat, üçüncü taraf olduğu için tanık olarak sorgulanabilir.

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Kural olarak, şüpheli veya sanık kendi eylemleri için tanık olarak sorgulanamaz. Diğer hissedarlar yemin ettirilmeden eylemleri hakkında sorgulanabilir.

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?

Tanıklık yapmaktan çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etmekten kaçınabilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlenirken herhangi bir zamanda tanıklık etmekten kaçınabilirler.” Tanıklık etmekten kaçınma hakkı, hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında kullanılabilir.

Polis tanık ifadesi alınabilir mi?

Tanık sıfatıyla bilgisi istenen kişi, kolluk kuvvetleri bir tanığı dinleyemediği için tanık sıfatına sahip değildir. Savcı, soruşturma aşamasında tanıkları dinleme yetkisine sahiptir. Savcı, kolluk kuvvetleri tarafından bilgisi istenen kişileri tanık olarak dinleyebilir.

CMK kimler tanıklıktan çekinebilir?

Madde 45 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Şüphelinin veya sanığın eşi, evli olmasalar bile. c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yönünden üstsoyu veya altsoyu.

Doktor tanık olabilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 249. maddesi ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 46. maddesi gereğince hekimler, hukuk davalarında meslek sırrı konusunda tanıklıkta bulunmaktan imtina etme hakkına sahiptirler.

Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?

Tanıklık yapmaktan çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etmekten kaçınabilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlenirken herhangi bir zamanda tanıklık etmekten kaçınabilirler.” Tanıklık etmekten kaçınma hakkı, hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında kullanılabilir.

Tanıklıktan nasıl geri çekilir?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklık yapmaktan kaçınmak için haklı bir sebep olup olmadığına karar verir.

Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?

HMK Madde 248 Gerekçe: 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanıklıktan çekinme hakkı tanınmışken, kayınvalide ve kayınpeder arasındaki sıkı bağ dikkate alınarak maddenin (d) bendinde, bu maddede üçüncü dereceye kadar tanıklıktan çekinmenin uygun olacağı düşünülmüş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.

Mahkemede tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?

Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmamak Tanıklıktan çekinme hakkı bulunan kişi, gerekçe göstermeksizin duruşmaya gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılabilir; bu nedenle duruşmaya gidilerek duruşmada mahkemeye tanıklıkta bulunmama beyanında bulunulması daha uygun olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir