Erzurumda sevgiliye ne denir?
Kocalar eşlerinden çok kelimeler kullanırlar ve eşlerine şöyle seslenirler; dünya, kadın, hanım, beynamaz, canım, sevgilim, ceylanım, canım, aşkım, çocuklarımın annesi, arsız, güzel, yakışıklı, evin direği, evimin gülü, gökyüzü, gezegen, gönlümün sırrı, gönlümün tahtı, güzelim, gözüm, gözümün lambası, gözümün nuru, gülüm, …
Erzurumlular kardeşe ne der?
Erzurum Ağzıaba: abla.abacı: terzi.ağa: ağabey, gada.fold: yazın hayvanların tutulduğu yer.ahan: burası.ahbun: hayvan gübresi.ander: uygunsuz.ashgar: pislik.Diğer öğeler…
Erzurum’a neden dadaş derler?
Erzurum’un eski adıdır. Dadasi/Dağ ata şehri; Atası dağlıların şehriydi; Bu bakımdan Dede’os/Dadaş şehri dağlardan gelen Dadaş halkı olarak tanımlanmaktadır. Dadaş, yaygın olarak Erzurum Türkleri olarak anılır. Genel olarak Erzurum bölgesinde, 1-Kardeş, 2-Yiğit, delikanlı, yiğit adam. 3-Yiğit, cesur.
Dadaşlar hangi irktandır?
Daha da ileri gidecek olursak; Dadaş ismi bugün Erzurumluların hepsine verilen bir isimdir.
Erzurum’da erkeklere ne denir?
Dadaş: Erzurum’un meşhur erkek ünvanlı, yiğit, cesur, vatansever, güvenilir adam.
Erzurum şivesi ne yapıyorsun?
“Ne isen” demek seni kaba yapmaz (!). “Ne yapıyorsun?” demek de kibarlık olmadığı gibi (!) … Erzurum aksanı saf Türk’tür.
Erzurum şivesi can ne demek?
Erzurum Vizyonu | Erzurum’da birine: “Bana bakar mısın?” diye seslendiğinizde, size “Can” cevabını verir.
Erzurum çor ne demek?
Dilimize Ermeniceden gelen Çor kelimesinin sözlük anlamı hastalık demektir. Eski Türk toplumlarında verem ve veba gibi ölümcül hastalıklara çor denirdi. 12. yüzyıldan sonra bu kelime giderek üzüntü ve keder anlamında kullanılmaya başlandı.
Erzurum şivesi devamsız ne demek?
Erzurumlular | Yok: Bir ortamda gereksiz yere sohbet eden kişi anlamına gelir. Mesela “durmadan durmadan sohbet” (gereksiz, lüzumsuz sohbet) demiyorum 😀…
Erzurum halkının kökeni nedir?
Erzurum’un da içinde bulunduğu bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Persler, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Sfaviler gibi çeşitli kavim ve milletlerin egemenliğine girmiştir.
Dadaşların mezhebi nedir?
Bu arada Olcaytu çok ilginç bir kişi; doğumunda Hristiyan olarak vaftiz edilmiş, gençliğinde Budist olmuş, sonra Sünni Müslüman olmuş ve en sonunda Şii Müslüman olmuş. O dönemde Şiilik İran’da resmi mezhep olarak kabul edilmiş.
Dadaş kızı nasıl olur?
Dadaş kızı olmak demek; makyaj yapmak yerine değirmende un yapmayı seçmek demektir….. 🙂 Şaka bir yana, bir insanın kalbinin “güzel” olması için çok bir şey yapmasına gerek yok, sadece bir abisi olması yeterli.. 🙂
Erzurum halkı Kürt mü?
Nüfusun %95’i Kürt’tür.
Erz-i Rum ne demek?
Erzen yangınından sonra, hayatta kalan insanlar Müslümanlar tarafından Kalîkalâ, Ermeniler tarafından Karin olarak adlandırılan kasabaya yerleştiler ve eski kasabalarının anısına Erzen adını verdiler. Bu yeni isim giderek daha popüler hale geldi ve eski adın yerini aldı, böylece o zamandan beri Erzenu’r-Rum olarak adlandırıldı.
Dadaslar’ın soyu nereden gelir?
Aslen Erzurumlu bir Dadaşım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaşlar aslen Safevi devletinin batı sınırları içerisinde kalan bölgelerde yaşamışlardır. Dadaşlar aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup günümüzde Kars, Ardahan ve Iğdır sınırları içerisinde yaşamaktadırlar.
Erzurum davun ne demek?
Davun, sığırların boyunlarında oluşan şişliklerin iltihaplanıp delinmesi ve içi boşalarak yayılmasıyla oluşan bir hayvan hastalığıdır.
Erzurumda kız isteme nasıl olur?
Erzurum’da ailenin büyükleri kız ister. Damadın annesi, babası, dedesi ve ninesi kız ister. Her iki bölgede de kızın ailesi kızını vermeye hazırsa önce küçük nişan, sonra büyük nişan yapılır. Küçük nişanda yüzük takılır ve şerbet içilir.
Sevgiliye ne denir?
Sevgilinize hitap edebileceğiniz kelimeler: Aşkım, aşkım, sevgilim, hayatım, güzelliğim, hazinem, meleğim, gözbebeğim.
Erzurum’da çor ne demek?
Eski Türk toplumlarında verem ve veba gibi ölümcül hastalıklara çor denirdi. 12. yüzyıldan sonra bu kelime giderek üzüntü ve keder anlamında kullanılmaya başlandı. Çor kelimesi halk ve tekke edebiyatı şairlerinin şiirlerinde de kullanılır ve keder ve üzüntü anlamına gelir.